Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

W czym przechowywać produkty w lodówce, aby uniknąć mieszanki zapachów?

W czym przechowywać produkty w lodówce, aby uniknąć mieszanki zapachów?

Przechowywanie produktów i półproduktów w lodówce może doprowadzić do zmieszania się ich zapachów. Wówczas zapach jednych składników może przeniknąć na drugie i w ten sposób znacznie obniżyć ich walory smakowo-zapachowe. Jak uniknąć tego w lokalach gastronomicznych czy nawet w domu? Dziś podpowiadamy, w czym najlepiej przechowywać produkty w lodówce, aby uniknąć mieszania się zapachów.

Jakie opakowania pomogą zatrzymać przenikanie się zapachów żywności?

W lodówkach często przechowywane są produkty nabiałowe czy mięso, które bez niskiej temperatury bardzo szybko ulegają zepsuciu. Wiele półproduktów potrzebnych do przygotowywania dań czy sosów również należy przechowywać w niskiej temperaturze. Ponadto w lokalach gastronomicznych chowa się tam również warzywa i owoce zarówno w całości, jak i już pokrojone. Wszystkie te produkty wydzielają swoje zapachy. Co jednak ważne niektóre z nich bardzo dobrze chłoną także zapachy z zewnątrz, co powoduje, że ciasto stojące obok sosu czosnkowego może przejść jego zapachem. Jak tego uniknąć?

Folia jest doskonałym izolatorem wilgoci i zapachu. W przechowywaniu produktów w lokalach gastronomicznych woreczki LDPE czy woreczki strunowe zawsze znajdą zastosowanie. Opakowania foliowe można używać do przechowywania każdego rodzaju produktów od suchych, po sypkie czy mokre np. mięso, czy wędliny.

Woreczki strunowe z suwakiem wyposażone są w specjalne zapięcie. Wykonane są z polietylenu. Stanowią opakowania foliowe wielokrotnego użycia. Zapięcie możesz otwierać i zamykać wielokrotnie. Doskonale nadają się do przechowywania produktów sypkich, mokrych i suchych. Nie przepuszczają wilgoci i zapachów.

Do przechowywania produktów możesz wykorzystać także woreczki LDPE. Są one trwałe i bezpieczne w kontakcie z produktami spożywczymi. Podobnie jak strunowe nie przepuszczają wilgoci i zapachów. Nie mają jednak wygodnego zapięcia, dlatego przyda Ci się także zaklejarka do woreczków foliowych, która pozwoli Ci szczelnie zamknąć woreczki. Zaklejarka do woreczków foliowych jest bardzo przydatnym urządzeniem, które znajdzie zastosowanie w wielu restauracjach.

W lodówce do przechowywania warzyw i owoców doskonale nadają się torby papierowe. Ze względu na to, że torby papierowe nie są odporne na wilgoć, najlepiej przechowywać w nich całe warzywa i owoce, a nie rozkrojone ich części. Przyspieszą także dojrzewanie niektórych owoców takich jak banany czy awokado.

Opakowania izolujące, dzięki którym zachowasz świeżość i chrupkość na dłużej

Woreczki foliowe są bardzo praktyczne i skuteczne w przechowywaniu produktów spożywczych. Niektóre jednak wymagają zastosowania twardszych opakowań, które umożliwią zachowanie ich kształtu. Przykładowo w woreczkach foliowych nie warto przechowywać sałatki, która wydziela dużą ilość płynów. Sama folia mogłaby się przyczynić do zniekształcenia wchodzących w jej skład warzyw. Lepiej sprawdzą się do tego pojemniki na sałatki.

W naszym sklepie znajdziesz pojemniki na sałatki w różnych rozmiarach. Każdy wyposażony jest w dopasowane wieczko. Dzięki temu szczelnie zamkniesz je i porcjujesz. Ochronisz także przed mieszaniem się zapachów. Opakowania te ułatwią Ci także układanie porcji sałatki w lodówce, ponieważ możesz je bez obaw piętrować.

Kolejnym produktem, który bardzo szybko pochłania obce zapachy i jednocześnie łatwo się zniekształca są różnego rodzaju ciasta i torty. Do ich przechowywania przydadzą Ci się opakowania cukiernicze. Najczęściej wykonane są z papieru, który chroni produkty przed mieszaniem się zapachów. Opakowania te są na tyle sztywne, że umożliwiają także układanie ciast na sobie.

Zarówno w domach, jak i lokalach gastronomicznych znajdzie zastosowanie folia aluminiowa gastronomiczna. Sprzedawana jest w rolkach, dzięki czemu możesz uciąć jedynie taki jej fragment, jaki potrzebujesz. Aluminium jest tworzywem wytrzymałym i elastycznym. Folia aluminiowa gastronomiczna nadaje się do owijania produktów czy przykrywania talerzy i misek, które nie mają pokrywki. W ten sposób zabezpieczasz danie przed obcymi zapachami i zatrzymujesz zapachy produktu wewnątrz naczynia.

Opakowania gastronomiczne dostępne w naszym sklepie wykonane są z różnych materiałów. W przeważającej części jest to tworzywo sztuczne, które idealnie zatrzymują zapachy produktów. Za ich pomocą możesz skutecznie przechowywać produkty suche i mokre, a także półprodukty w lodówce bez obaw, że stracą swoje walory smakowo-zapachowe.

Właściwe ułożenie produktów spożywczych w lodówce

Właściwe ułożenie produktów na półkach w lodówce

Nie można zapomnieć także o ważnej roli w przechowywaniu produktów, jaką odgrywa ułożenie ich na konkretnych półkach w lodówce. Nie bez powodu większość lodówek posiada kilka pięter. Taka konstrukcja nie tylko ułatwia logistykę, ale głównie chodzi o to, iż na każdym z nich panuje inna temperatura. Spowodowane jest to tym, że różne typy żywności wymagają odmiennych warunków. 

Półka na samej górze to miejsce dla takich produktów, jak: mleko, kefir, czy jogurt, ale także nasze domowe lub kupne dżemy i przetwory owocowe. Górne półki w lodówce mają wyższą temperaturę niż te położone na samym środku.

Piętro niżej warto przechowywać produkty o krótkiej dacie ważności, takie jak: biały ser, twarożki, czy pokrojoną wędlinę. To również dobre miejsce na przetrzymanie obiadu na następny dzień, oczywiście warto pamiętać o przykryciu gotowych dań, aby uniknąć mieszanki zapachów.

Dolna półka - temperatura wynosi tam około 2°C, co jest idealnym warunkiem do przechowywania mięsa i ryb. Przed włożeniem do lodówki mięso i ryby zawsze należy umyć i wyciągnąć w woreczka. Można od razu posolić i przyprawić, czy natrzeć je ziołami, co dodatkowo zabezpieczy je przed zepsuciem.

Najniżej umieszczona szuflada w lodówce to przestrzeń dla owoców i warzyw. Zazwyczaj temperatura w lodówce na tej wysokości wynosi około 8-10°C. Wszystkie świeże produkty, zanim zawędrują do szuflady należy najpierw wyjąć z foli, gdyż na skutek braku dostępu powietrza, azotany przekształcają się w niebezpieczne dla ludzi azotyny.