Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

W jakie opakowania i artykuły wyposażyć bufet do samoobsługi?

W jakie opakowania i artykuły wyposażyć bufet do samoobsługi?

Bez względu na to, czy organizujesz większy event, czy planujesz hotelowe śniadanie, bufet to doskonały sposób na zapewnienie gościom nie tylko wygodny, ale też szybkiego wydawania posiłków. Właściwe wyposażenie bufetu zadba o jego funkcjonalność, a wysokiej jakości pojemniki bufetowe i opakowania do pakowania żywności sprawią, że nabierze on eleganckiego i schludnego charakteru. Podpowiadamy, w co warto zainwestować i czego nie może zabraknąć na szwedzkim stole!

Na czym polega bufet z samoobsługą?

Śniadania, przekąski, a nawet obiady i kolacje podawane w takiej formie zyskały ogromną popularność zwłaszcza podczas większych imprez, czy posiłków wydawanych w hotelach, w ramach dodatkowych usług. Cechują się nie tylko szybkością serwisu, ale i sporym zróżnicowaniem asortymentu, dzięki któremu każda osoba jest w stanie znaleźć potrawę trafiającą w jej gusta.

Artykuły wyposażenia bufetu takie jak podstawowa zastawa stołowa, czy pojemniki obiadowe w przypadku imprez plenerowych pobierane są przez gości samodzielnie, a następnie to na nie przenoszone są wybrane produkty, a nawet całe dania, znajdujące się na szwedzkim stole. Z kolei osoba — kelner lub hostessa, czuwający nad ilością potraw, dbają o to, aby niczego nie zabrakło i w razie konieczności przekazują na kuchnię informację o potrzebie dołożenia konkretnych pozycji.

Aby zadbać o jak największy komfort i wygodę gości hotelowych lub uczestników eventu, częstą praktyką jest również korzystanie z takiego opakowania na wynos jak małe buteleczki na sok wyciskany, czy pudełka na deserki, które pozwalają zachować ich świeżość i doskonały smak na dłużej. Ta praktyka najczęściej stosowana jest podczas kilkugodzinnego serwisu.

Ważne jest, aby każdy szwedzki stół został zaprojektowany elegancko i ergonomicznie, z dbałością o wszystkie detale. Zarówno jego położenie, jak i wyposażenie bufetu muszą pasować do serwowanego menu, a także zapewniać komfort i wygodę podczas nakładania i konsumpcji, bez względu na to, czy goście będą korzystać z zastawy stołowej, czy dania będą zapakowane w pojemniki do zgrzewu.

Czego nie może zabraknąć w bufecie?

Aby korzystanie ze szwedzkiego stołu przebiegało szybko i sprawnie, konieczne jest zadbanie o wszystkie detale. Liczą się nie tylko wysokiej jakości pojemniki bufetowe, w których znajdować się będzie pieczywo, czy owoce, ale i opakowania do pakowania żywności odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy nagrzewanie się po kontakcie z ciepłymi produktami.

Wśród pozycji obowiązkowych konieczne jest zadbanie o akcesoria ułatwiające zachowanie higieny jak serwetki gastronomiczne, a nawet płyny do dezynfekcji rąk. Oczywiście dobre wyposażenie bufetu to nie tylko szklanki, sztućce, talerze, czy opakowania cateringowe, ale też wysokiej jakości sprzęt, który pozwoli zachować odpowiednią świeżość i temperaturę serwowanych potraw.

Temperatura to klucz do jak najdłuższego zachowania walorów smakowych, a więc i absolutna podstawa podczas projektowania szwedzkiego stołu. Niezastąpione okażą się takie artykuły wyposażenia bufetu jak:

  • podgrzewacze bufetowe,
  • kociołki na zupy,
  • bemary.

Równie istotne jest dbanie o potrawy serwowane na chłodno. Desery lodowe w szkle lub kartonikach, a nawet pojemniki na sałatki wypełnione owocami, czy warzywami wymagają przechowywania w lodówce, dlatego kolejnym elementem obowiązkowym systemu bufetowego powinny być witryny chłodzące, eksponujące swoją zawartość.

Ostatnimi, choć oczywiście nie mniej istotnymi elementami, będą:

  • zaparzacze do herbaty,
  • ekspresy do kawy,
  • termosy z pompką,
  • dyspensery na soki,
  • dystrybutory z wodą.

Pojemniki do pakowania żywności na wynos z bufetu

Choć najczęściej ze szwedzkim stołem możemy się spotkać w hotelach np. podczas śniadań kontynentalnych, ta forma samoobsługowego serwowania potraw jest często praktykowana podczas bankietów, czy imprez plenerowych.

O ile podczas eleganckich uroczystości, goście będą oczywiście korzystać z zastawy stołowej, o tyle podczas eventów na świeżym powietrzu zdecydowanie lepiej spiszą się opakowania do pakowania żywności wykonane z papieru i plastiku.

W zależności od godziny i charakteru wydarzenia, serwowane mogą być szybkie przekąski pakowane w kartonowe pudełku lub boxy, a także szczelnie zamykane pojemniki na surówki i sałatki, ułatwiające transport potrawy do swojego stolika.

Wieczorową porą z kolei idealnie sprawdzą się pojemniki obiadowe z przegrodami oraz pojemniki na zupy. Projektując swój plenerowy bufet, pamiętaj oczywiście o sztućcach, zamiast klasycznych plastikowych świetnie sprawdzą się bardziej ekologiczne, drewniane alternatywy oraz serwetkach.

Szwedzki stół to niezwykle praktyczne rozwiązanie, które sprawdzi się w restauracjach, hotelach i na różnego rodzaju imprezach, na których w jednym czasie konieczne będzie obsłużenie większej ilości osób. Zapewnia szeroki wybór artykułów i potraw, przy jednoczesnym zachowaniu szybkości serwisu oraz wysokich standardów obsługi. Planujesz imprezę plenerową? Wybierz pojemniki bufetowe wykonane z plastiku lub papieru, które zadbają o komfort i wygodę Twoich gości!