Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

W czym mrozić żywność?

W czym mrozić żywność?

Ważną kwestią w takim sposobie przechowywania żywności, jest to, w czym będziemy te produkty mrozić. Na rynku dostępnych jest wiele akcesoriów, za pomocą których mrożone produkty są odpowiednio zabezpieczone i nic nie wpływa na utratę ich wartości, czy dostanie się szkodliwych związków. Co więc sprawdzi się najlepiej? Idealne są woreczki strunowe, ale sprawdzić się mogą też opakowania foliowe. Z ich pomocą możemy zamrozić zarówno mięso, ryby, warzywa, pieczywo, jak i gotowe dania.

Jakie torebki strunowe wybrać do mrożenia?

Wśród dostępnych na rynku produktów, bardzo dużym powodzeniem cieszą się woreczki strunowe z suwakiem, w których to właśnie mrożone jest jedzenie czy konkretne jego składniki. Dostępne są one w wielu rozmiarach, w zależności od tego, co chcemy w nich przechowywać. Można zdecydować się na przykład na woreczki strunowe 250x300mm w opakowaniach po 100 sztuk, lub wybrać takie, które mają wielkość 350x450mm, 50x70mm, czy na przykład 150x220mm. Mając różne ich wielkości, można dopasować je do konkretnego dania czy produktu, który chcemy mrozić. Inne woreczki strunowe okażą się być dobre przy mrożeniu ziół, inne z kolei, jeśli chcemy zamrozić większy kawałek mięsa. Dlaczego właśnie na nie warto stawiać? Przede wszystkim są one wytrzymałe i mocne, odporne na niskie temperatury, a dzięki zastosowanemu w nich suwakowi, zabezpieczają jedzenie przed wysypaniem w zamrażarce, ale również i przed utratą cennych wartości odżywczych. Warto także wspomnieć o tym, iż są one uniwersalne - oprócz samej kwestii mrożenia, można przechowywać w nich drobne rzeczy, chroniąc je przed zniszczeniem. Pozwalają zachować ład i porządek w kolekcji gromadzonych drobiazgów. Są idealne do przypraw, czy produktów sypkich, jak kasze i mąka. Wystarczy tylko wybrać odpowiednią ich wielkość, by okazały się być one doskonałym wyborem w każdej przestrzeni.

Czy można wykorzystać do mrożenia opakowania foliowe?

Aby rozdzielić mrożoną żywność na mniejsze porcje, z pomocą przychodzą nam woreczki foliowe. Oczywiście w tej kategorii znaleźć możemy wiele propozycji, począwszy od klasycznych ,,foliówek” niezbędnych do spakowania śniadania, przez tradycyjne ,,zrywki”, które sprawdzają się idealnie w sklepach, po specjalne opakowania foliowe, które służą mrożeniu różnego rodzaju produktów czy też gotowych dań. Dostępne są one także w wielu rozmiarach, przez co one bardzo dobrym wyborem do mrożenia warzyw i owoców, ale także ryb czy mięs. Cechuje je wytrzymałość i solidność, co sprawia, że nawet w minusowej temperaturze, nadal będą spełniać swoją funkcję.

Jak mrozić żywność w woreczkach typu LDPE lub PA/PE?

Mrozić można niemal wszystkie produkty, dlatego na rynku dostępne jest wiele akcesoriów, które nam to umożliwiają, chociażby, jak wspomniane wyżej opakowania foliowe, czy też woreczki strunowe. Można jednak wybrać polecane woreczki LDPE, typowo wykonane z takich materiałów i według takich technologii, by w mrożeniu okazały się być po prostu niezawodne i niezastąpione. Czym się one charakteryzują? Takie woreczki wykonane są z tworzywa syntetycznego, sprawdzając się zarówno do mrożenia produktów sypkich, jak i również gotowych dań. Nie wpływają one na kontakt z żywnością, co sprawia, że są one w pełni bezpieczne w swoim użytkowaniu. I tutaj można wybrać odpowiednie wielkości takich woreczków LDPE, dostosowują je do wielkości mrożonych produktów.  Kolejnym, z dostępnych na rynku rozwiązań, są tak zwane woreczki PA/PE, które służą do pakowania próżniowego, jednak wykonane zostały one z takich materiałów, że bez problemu można je następnie mrozić. Zajmują bardzo mało miejsce w zamrażarce, a ponadto pozwalają zachować trwałość i świeżość produktów na wiele długich tygodni, a często nawet i miesięcy.

Jakie są zalety mrożenia produktów?

Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego warto wybierać mrożenie produktów, z pewnością największą z korzyści wyboru takiej metody przechowywania żywności, jest zachowanie jej trwałości i świeżości na zdecydowanie dłuższy czas. Dzięki mrożeniu żywność nie gnije i nie psuje się, a sama ta metoda hamuje namnażanie się bakterii. Co istotne, mrożenie pozwala także pozbyć się z jedzenia pasożytów. Nie ma więc wątpliwości, iż warto mrozić produkty, a poprzez woreczki strunowe czy niezawodne opakowania foliowe takie działanie jest niezwykle proste, szybkie i co istotne w pełni dla nas bezpieczne. Czy można więc chcieć czegoś więcej?