Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

W co pakować ciasta w cukierniach?

W co pakować ciasta w cukierniach?

Wyroby cukiernicze to specyficzny rodzaj wypieków, który jest o wiele delikatniejszy i znacznie bardziej kruchy niż standardowe pieczywo. Wymagają nie tylko ostrożności podczas transportu, ale i odpowiednich opakowań, dzięki którym zachowają znacznie dłużej swoje walory estetyczne, a nawet smakowe! Sprawdź, po jakie opakowania na ciasta sięgnąć, aby spełniły one jak najlepiej swoją rolę! Które pudełka sprawdzą się na torty, a które na makaroniki czy babeczki? Podpowiadamy!

Czym powinny cechować się dobre opakowania na wypieki?

Wykonane z solidnych, odpornych na uszkodzenia mechaniczne materiałów pudełka na torty i ciasta to prawdziwy must have każdej cukierni. Dzięki nim transport wypieków może odbyć się bezpiecznie, minimalizując ryzyko negatywnego wpłynięcia na estetykę słodkości poprzez wgniecenia, czy uszkodzenie dekoracji z lukru lub kremu. Na uszkodzenie w transporcie narażone są oczywiście nie tylko duże wypieki. Wyposażone w solidny zatrzask pojemniki cukiernicze sprawdzą się doskonale także podczas transportu małych ciasteczek, rurek z kremem czy ptysi.

Bez względu na to, czy wybierzesz pudełka plastikowe, czy ekologiczne pudełka na ciasto wykonane z papieru, zawsze w pierwszej kolejności zwracaj uwagę na jakość wykorzystanych materiałów oraz konstrukcję. Upewnij się, że zostały one dopuszczone do kontaktu z żywnością i nie zawierają żadnych substancji toksycznych. Sprawdzaj nawet kilkukrotnie rodzaje zabezpieczeń i zatrzasków, zwracaj uwagę na to, czy nie odkształcają się przy lekkim dotknięciu, w szczególności tacki pod torty, i czy są wystarczająco odporne na niskie temperatury oraz inny szkodliwy wpływ czynników atmosferycznych.

Wybierając opakowania na ciasta, zwracaj również uwagę na ich wielkość i kształt! Zastanów się jakiego rodzaju wypieki oferujesz klientom w swojej cukierni, dobierając taki asortyment jak kratownice na muffiny, czy kartoniki na monoporcje. Pamiętaj, opakowanie na wynos do wypieków nie mogą być ani za duże, ani za małe, a ich kształt, kolorystyka czy dodatkowe elementy jak tasiemki ozdobne, powinny cieszyć oczy, zachęcając do zajrzenia do środka.

Przechowywanie wyrobów cukierniczych — w jakiej temperaturze i warunkach to robić?

Choć samo pakowanie ciasta nie jest czynnością szczególnie trudną, należy wykonywać ją ostrożnie, najlepiej przy użyciu odpowiednich narzędzi jak łopatki, czy szufelki. W ten sposób umieszczone w pudełka na ciasta wypieki będą wyglądać dokładnie tak dobrze, jak w chwili ich przygotowywania. Prowadząc cukiernię, trzeba mieć jednak na uwadze nie tylko wysoką jakość opakowań, czy prawidłową technikę przenoszenia do nich ciast i ciasteczek, ale i sposób przechowywania wyrobów cukierniczych, tak aby nie straciły na swojej jakości, aromacie i smaku.

Należy pamiętać, że wysoka temperatura sprzyja przyspieszeniu procesów chemicznych zachodzących w wyrobach cukierniczych oraz stanowi idealne środowisko do rozwoju bakterii. Optymalna temperatura dla słodkości z mąki to ok. 18-20 °C, a dla produktów z masą, które znacznie szybciej tracą świeżość - 10 °C. Zabezpieczając swoje wyroby, musisz zwrócić oczywiście uwagę nie tylko na temperaturę, ale i na sposób ich przechowywania. Doskonale sprawdzą się np. opakowania foliowe, czy szczelne pudełka na ciasto, które zapobiegną dodatkowo przenikaniu się zapachów.

Pudełka do przewiezienia wypieków: jakie wybrać?

Trzy trójkątne przezroczyste opakowania na kawałek ciasta

Pakowanie ciasta zarówno w kartonowe, jak i plastikowe opakowania może zdać swój egzamin, jeśli tylko zadbasz o ich właściwą konstrukcję i jakość materiałów. Sprawdź, czy pudełko po złożeniu nie otwiera się, czy jest stabilne, czy ma wytrzymałe, odporne na oddziaływanie wilgoci dno i czy nie odkształca się pod wpływem delikatnego nacisku.

Pamiętaj również, że o bezpieczeństwo swoich słodkości zadbasz także poprzez właściwe dobranie wielkości. Pakowanie ciast w cukierni do za dużych pudełek to jeden z najczęstszych błędów, przez które babeczki i monodeserki tracą w transporcie swój estetyczny wygląd. Realizując większe zamówienia, możesz zdecydować się na kraty mieszczące kilka sztuk pączków czy babeczek, dzięki którym nie będziesz obawiać się, iż wypieki ułożone w tradycyjnych tacach jeden, na drugim zostaną w jakikolwiek sposób naruszone, czy zgniecione.

Sekret pięknych wypieków to oczywiście wyjątkowa receptura, ale także odpowiednie, eksponujące ich walory opakowania na wynos! Pamiętaj, że prowadząc cukiernię, liczą się nawet najmniejsze detale, a stylowe pudełka na ciasta mogą stać się dodatkowym atutem! Nie tylko przyciągną spojrzenia, ale i pozwolą zachować piękny wygląd i doskonałą jakość Twoich słodkości na dłużej!