Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

Transport tortu – jak bezpiecznie zapakować wypiek?

Transport tortu – jak bezpiecznie zapakować wypiek?

Wiele godzin pracy, włożone serce oraz umiejętności pozwoliły Ci uzyskać wypiek dopracowany w każdym szczególe, ale kwestia transportu wciąż spędza sen z powiek?  Transport tortu to duże wyzwanie dla każdego cukiernika. Jak go bezpiecznie zapakować, aby przetrwał nawet długą podróż? Podpowiadamy!

Jakie opakowania na tort wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów pudełek i opakowań, które można wykorzystać do przewożenia wypieków. Swój wybór powinniśmy wybierać w oparciu o kształt, rozmiar i strukturę ciasta. Masy w torcie są bardziej płynne czy zbite? Górna warstwa jest mniej czy bardziej zdobiona? A może tort jest piętrowy? W zależności od konstrukcji wypieku wybierzemy inne opakowania oraz akcesoria. Na jakie opakowania cukiernicze warto więc postawić?

Pudełka na torty

Jakie są najpopularniejsze i jednocześnie najbardziej wszechstronne opakowania do przewożenia tortów? Oczywiście klasyczne pudełka na tort wykonane ze specjalnej tektury. Dostępne są w wielu rozmiarach, dzięki czemu wielkość pudełka dobierzesz idealnie do wymiarów ciasta. Większość z nich posiada praktyczną rączkę, która ułatwia ich wygodne przenoszenie. Znajdziesz zarówno niewielkie koszyczki, jak i duże pudełka. Są to opakowania jednorazowe ekologiczne, które można przeznaczyć do recyklingu. Ich transport jest prosty, jednak wybierając pudełko, należy pamiętać, aby stabilnie ustawić je na płaskiej powierzchni. Wszechstronne zastosowanie oraz szeroki wybór rozmiarów sprawiają, że zwykle to właśnie pudełka są pierwszym wyborem przy transporcie tortów – nawet tych wysokich.

Pojemniki na ciasta weselne

Chcesz podarować gościom przyjęcia słodki poczęstunek do domu? Postaw na  pojemniki na ciasta weselne! Ich dużym plusem jest możliwość zamówienia indywidualnych grafik oraz zdobień. Dzięki temu ich wygląd możesz dopasować do motywu przewodniego dekoracji przyjęcia. Są niezwykle poręczne i chronią ciasto przed zgnieceniem. Podobnie jak przy klasycznych pojemnikach na torty, warto tutaj pamiętać, aby w trakcie transportu ustawiać je na płaskim podłożu. Dzięki temu takie opakowania na wynos stabilnie utrzymają tort przez całą podróż.

W jaki sposób przewieźć tort, by się nie uszkodził?

Jeśli już wybrałeś odpowiednie opakowanie, warto zastanowić się nad samą metodą jego przewożenia. Jak bezpiecznie przewieźć tort piętrowy? Jak przetransportować delikatne dekoracje? Oto kilka wskazówek, dzięki którym każdy wypiek dostarczysz na imprezę lub do klientów w nienagannym stanie!

Podziel tort na części

Jeżeli zdecydowałeś się na tort piętrowy, zastanów się nad jego konstrukcją. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem do przewozu takiego wypieku jest podzielenie go na kilka części. Każde piętro możesz zapakować oddzielnie w odpowiednie pudełko. Opakowania gastronomiczne dostępne na rynku oferują różne kształty i rozmiary, dlatego dobór odpowiedniego nie powinien sprawić Ci trudności. Nie musisz obawiać się, że ciasto runie w trakcie niespodziewanego hamowania lub ostrego skrętu. Poszczególne elementy bezpiecznie dostarczysz na miejsce docelowe, a tam na spokojnie połączysz wszystko w całość. Chcesz przewieźć piętrowy tort? Buduj go na miejscu imprezy!

Połącz ciasto w całość

Stworzyłeś ozdobną piętrową dekorację i nie możesz rozłożyć tortu na części? Złącz je w jedną całość! Drewniane kołki wbite we wszystkie warstwy ciasta zagwarantują, że wypiek nie rozjedzie się w trakcie transportu. Na rynku dostępnych jest wiele różnych wsporników. Ich wysokość i grubość dobierzesz idealnie do wielkości tortu. Tort piętrowy złączony w spójną całość z pewnością nie rozsunie się w trakcie podróży samochodem.

Pomyśl o dekoracjach i lejących masach

Już na etapie planowania wypieku należy zastanowić się nad doborem odpowiednich składników i formuł. Decydując się na konkretne smakowe masy, pamiętaj, aby były one bardziej gęste aniżeli lejące. Rzadka, płynna masa może rozmiękczyć opakowania papierowe – a to znacznie utrudni Ci transport. Dobrze przemyśl też, z czego wykonane są dekoracje i ozdoby tortu. W trakcie długiej podróży elementy z masy cukierniczej łatwiej sprawdzą się lepiej niż klasyczny lukier.

Pamiętaj o niezbędnych akcesoriach

W trakcie przewożenia delikatnych towarów, takich jak torty warto zaopatrzyć się w kilka prostych akcesoriów. Niezbędny może okazać się zwykły ręcznik przemysłowy. Pozwoli Ci uratować przybrudzone masą dekoracje, świeczki czy paterę. Równie przydatna będzie folia aluminiowa gastronomiczna. Jeżeli owiniesz nią delikatne, pojedyncze fragmenty tortu, zdecydowanie zmniejszysz ryzyko ich połamania lub zgniecenia. Dodatkowo taka folia będzie barierą, która ograniczy przedostawanie się zapachów do ciasta. Warto również zaopatrzyć się również w matę antypoślizgową – wyłożony nią bagażnik lub dno opakowania sprawi, że ciasto nie ruszy się z miejsca nawet podczas wyboistej drogi. W gorące dni korzystaj z chłodzących wkładów żelowych, które zapobiegną rozpuszczaniu się masy i przedłużą świeżość tortu.

Na bezpieczny transport tortu wpływa wiele różnych czynników. Odpowiednie opakowanie oraz dobrze dobrane konsystencje ciasta, jak i dekoracji zdecydowanie pomogą Ci dostarczyć ciasto w nienaruszonym stanie. Odpowiednie opakowanie, kreatywność oraz wczesne planowanie – tak wygląda klucz do sukcesu!