Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

Pakowanie wyrobów cukierniczych w Eko stylu!

Pakowanie wyrobów cukierniczych w Eko stylu!

Ekologia jest w modzie! Zmiana opakowań gastronomicznych na rozwiązania ekologiczne to nie tylko sposób na minimalizację śmieci, ale i przyjazny wizerunek w oczach klientów. Czy opakowania ekologiczne sprawdzą się w cukierni? 
 
Czy pudełka na torty lub inne przysmaki – na przykład pudełka na makaroniki mogą być ekologiczne? Jak najbardziej. Produkty tego rodzaju, w biodegradowalnych, ekologicznych wersjach znajdziemy w hurtowniach opakowań specjalizujących się w zaopatrzeniu gastronomii – tak jak hurtownia Decopak. W sklepie znajdziemy zarówno opakowania przystosowane do wypieków oraz te które nadają się jako pudełka na wynos. Jakie opakowania cukiernicze wykorzystuje się najczęściej?

Opakowania na torty w ekologicznym stylu 

Najczęściej wykorzystywanym przy pakowaniu jedzenia na wynos w cukierni są poręczne pudełka na torty – dostępne w wielu kształtach oraz formach z rączką i bez rączki. Pierwszym krokiem w stronę ekologii jest zazwyczaj rezygnacja z popularnego, jednorazowego plastiku. 

Tutaj wybierać możemy pomiędzy koszyczkami wykonanymi z tektury falistej. Te cechują się wyjątkową wytrzymałością oraz poręcznym uchwytem. Zaczepy po bokach gwarantują, że pudełko-koszyczek nie otworzy się podczas transportu. Ich zaletą jest łatwe złożenie. Rozłożona tektura nie zajmuje wiele miejsca, możemy więc mieć nawet kilkaset pudełek gotowych na zapleczu.  
 
Pod spód tortu warto włożyć tekturową podkładkę. Te zabezpieczają dodatkowo ciasto oraz stanowią element dekoracyjny. Podkładki wykonywane są z kartonu o wysokiej gramaturze 2400g/m2 oraz są łatwe w docinaniu na mniejsze porcje. 

Aluminiowe foremki

Poza formami wielokrotnego użytku stosowanymi do formowania wypieków, w każdej cukierni przydadzą się również jednorazowe foremki aluminiowe. Aluminium jest uważane obecnie za dość ekologiczny materiał, jest bowiem dość łatwy do ponownego przetworzenia. 
 
Okrągłe foremki aluminiowe świetnie sprawdzą się też jako podkładka pod zapakowany tort, utrzymująca jego podstawę podczas transportu ciasta.

Lody z cukierni – opakowania ekologiczne 

Jeśli w naszej cukierni serwujemy również lody, poza klasycznymi rożkami warto mieć zestaw miseczek na porcje. Te wykonywane są w całości z papieru, są więc biodegradowalne. Do papierowych miseczek możemy też nałożyć porcję degustacyjną, mały kawałek ciasta lub czekoladowy mus – dla produktu na pewno znajdziemy wiele zastosowań.

Ekologiczne akcesoria dla cukierni 

Co jeszcze może przydać się w ekologicznej cukierni? 

  • Szpilki cenowe i cenówki – do oznaczenia ceny oraz nazwy produktu, smaku lodów lub rodzaju ciastka. Tutaj najbardziej ekologicznym rozwiązaniem będzie wybranie cenówki laminowanej – proste cenówki kartonowe mogą zawilgotnieć podczas przechowywania w lodówce gastronomicznej. 
  • Sztućce ekologiczne – drewniane lub ze skrobii kukurydzianej
  • Słomki papierowe – lub ich drewniane odpowiedniki. Papierowe słomki to obecnie najtańsza alternatywa dla plastiku. Słomki nie posiadają smaku ani zapachu oraz nie miękną szybko, nadadzą się więc do każdego napoju. 
  • Kubki na wynos – białe papierowe kubki nadadzą się zarówno do gorących i zimnych napojów. 
  • Wykałaczki drewniane lub patyczki bambusowe

Ekologiczne sztućce dostępne są w wersji drewnianej oraz wersji wyprodukowanej z bioplastiku – skrobii kukurydzianej. Drewniane łopatki są dostępne w bardzo korzystnych cenach i dużych pakietach po tysiąc sztuk – posłużą więc nam na długo. Z bioplastików takich jak skrobia kukurydziana czy trzcina cukrowa wykonywane są również drobne talerzyki czy miseczki na których możemy podać kawałek ciasta. 

Przy zakupie wszelkich produktów które będą mieć kontakt z żywnością – nawet najmniejszych elementów takich jak wykałaczki, niezbędne jest wybranie towaru posiadającego aktualne atesty PZH. Gwarancję aktualności wszelkich atestów – a więc pewność, że zakupione ekologiczne opakowania jednorazowe i akcesoria nadają się do wykorzystania w branży gastronomicznej; uzyskamy współpracując z jakościowymi hurtowniami takimi jak Decopak.