Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

Obiad na dowóz — jak go zapakować?

Obiad na dowóz — jak go zapakować?

Wydarzenia ostatnich lat oraz wygoda człowieka zmieniły nieco rynek gastronomiczny, w którym to zaczęły dominować warianty z dowozem jedzenia. Podążając za tym utrzymującym trendem, lokale gastronomiczne mają przed sobą niełatwe zadanie, zapewniania swoim klientom posiłków o równie wysokim standardzie, co te podawane na miejscu. Czy pakowanie obiadu na dowóz w taki sposób, aby było aromatyczne, smaczne i ciepłe nawet po kilkudziesięciu minutach od wydania do doręczenia jest w ogóle możliwe? Jeśli tak to, jakie opakowania na obiad utrzymają temperaturę najdłużej? Wyjaśniamy!

W czym przechowywać i przewozić zupy?

Dynamiczny rozwój sektora dań na dowóz sprawił, że producenci opakowań cateringowych zaskakują nas swoją pomysłowością i nowatorstwem, tworząc coraz to nowsze rozwiązania, będące odpowiedzią na rosnące wobec jedzenia z dowozem oczekiwania. Choć transport zup wciąż jest dość problematyczny, to dostępne na rynku opcje pozwalają całkiem nieźle zabezpieczyć je przed rozlaniem i utratą swojej temperatury. Do najpopularniejszych i najchętniej stosowanych przez lokale gastronomiczne rozwiązań należą:

  • pojemniki na zupy ze styropianu z przykrywkami,
  • plastikowe opakowania z wieczkami na zatrzaski,
  • pojemniki do zgrzewu,
  • okrągłe opakowania papierowe z dekielkami.

Wszystkie dostępne opcje cechują zarówno plusy, jak i minusy. Dla przykładu opakowania na obiad ze styropianu, choć świetnie utrzymują temperaturę i są stosunkowo tanie, dość kiepsko radzą sobie z uszkodzeniami mechanicznymi. Z kolei cieszące się coraz większą popularnością pojemniki do zgrzewu zapewniają maksimum bezpieczeństwa podczas transportu, niestety kosztem utrzymania temperatury, dlatego wymagają dodatkowego zabezpieczenia np. folią aluminiową.

Opakowania z przegródkami na obiad — które można podgrzać w mikrofali?

Zestawy obiadów na wynos zapakowane w pojemniki z aluminium

Pakowanie obiadu na dowóz nie jest zadaniem łatwym i bardzo często mimo skrupulatności, dokładności i wysokiej jakości pojemników, nie udaje się utrzymać pożądanej temperatury jedzenia, do czasu aż trafi w nasze ręce. Co w takiej sytuacji? Najlepiej zdecydować się na jej szybkie podniesienie np. w kuchence mikrofalowej. Należy jednak zachować szczególną ostrożność, ponieważ nie wszystkie opakowania na obiad na wynos się do tego nadają. W pierwszej kolejności warto zerknąć na oznaczenia zdobiące pojemniki obiadowe, znajdujące się najczęściej z boku lub z dołu.

Jeśli jednak z jakiegoś powodu opakowania na ciepły obiad nie posiadają żadnego oznaczenia, możesz zapamiętać, że do podgrzania w mikrofali nadają się:

  • plastikowe pojemniki PP (polipropylenowe) — jednak przed narażeniem ich na kontakt z wysoką temperaturą zawsze warto upewnić się, że na pewno nie posiadają żadnych oznaczeń, które by tego zabraniały. Niestety niektóre modele wykonane z tworzyw sztucznych wciąż dość kiepsko znoszą kontakt z mikrofalówkami, które plastik zwyczajnie mogą topić;
  • ekologiczne tacki do zgrzewu z pulpy celulozowej — prawdziwa innowacja, która wprowadza szczelne opakowania na jedzenie na zupełnie nowy poziom. Nie tylko świetne utrzymują temperaturę, sprawiając, że obiad na wynos jest znacznie smaczniejszy, ale również nadają się do podgrzewania w mikrofalówce, a nawet piekarniku! Ich ogromnym atutem jest też w pełni biodegradowalny skład;
  • naczynia z pulpy trzciny cukrowej — kolejna ekologiczna propozycja, która sprawia, że obiad na wynos jest smaczniejszy, bez konieczności produkowania zaśmiecających naszą planetę opakowań. Występują w wielu różnych wariantach, od pojemników na zupy po lunchbox z przegródkami.

Jedzenie typu fast food: jak zapakować, aby nie straciło na jakości?

Choć styropian jest wciąż jednym z najdłużej utrzymujących wysoką temperaturę rozwiązań, ze względu na swoją kruchość bardzo często zastępują go inne pojemniki, jak np. papierowy kebab box, czy również bardziej ekologiczne kartonowe i papierowe opakowania na burgery. Chcąc jak najdłużej utrzymać wysoką temperaturę dań typu fast food, lokale gastronomiczne bardzo często decydują się na dodatkowe zabezpieczenia, wykorzystując do tego celu zwykłą folię aluminiową.

Jeśli tylko kurier posiada specjalną torbę termoizolacyjną, istnieje spore prawdopodobieństwo, że jedzenie, nawet bez izolującego styropianu będzie wciąż ciepłe. Doskonale sprawdzają się również wyłożone folią aluminiową kartony na pizze.

Nie warto stawiać na kompromisy — chcąc zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia swoich klientów postaw na opakowania na dowóz najwyższej jakości! Wytrzymałe, plastikowe pojemniki do zgrzewu, czy może ekologiczna pulpa z trzciny cukrowej? Dobierz rozwiązanie na miarę swoich potrzeb.