Jaką chemię wybrać do czyszczenia lokalu gastronomicznego?
Odpowiednie utrzymanie czystości w lokalach związanych z branżą gastronomiczną jest niezwykle ważne i istotne. Jest to związane zarówno z ciągłą obecnością klientów, ale również i poprzez stały kontakt z żywnością, co ma tutaj niebywale duże znaczenie. Dbając o czystość w lokalach gastronomicznych, należy mieć na uwadze zarówno porządek w sali restauracyjnej, w magazynie, chłodni, jak również i na kuchni. Jakie więc środki do utrzymania czystości w takich miejscach odegrają znaczącą rolę? Na jakie płyny postawić, jakie akcesoria wybrać?
Czyszczenie lokali użytkowych - jakie środki?
Bez wątpienia niezwykle duże znaczenie mają artykuły higieniczne przeznaczone do konkretnych zabiegów mających miejsce w kuchni czy na sali, gdzie przyjmowani są goście. Wśród dostępnego asortymentu produktów, z pewnością nie powinno zabraknąć płynów do zmywarek i do ręcznego mycia naczyń. Ważne są środki do czyszczenia stali, pieców i grilli, do mycia podłóg czy też do zapewnienia odpowiedniej higieny sanitariatów oraz higieny lodówek. Warto także wyposażyć lokal w chemię niezbędną przy czyszczeniu stali, przy odtłuszczaniu i odkamienianiu. Dostępnych produktów jest bardzo dużo i z całą pewnością wszystkie stanowią bardzo ważny element codziennej troski o czystość w lokalu gastronomicznym. Całość środków do czyszczenia i pielęgnacji powinny uzupełniać akcesoria, w tym na przykład ręcznik przemysłowy mający niezwykle uniwersalne zastosowanie, worki na śmieci potrzebne przy codziennym segregowaniu odpadów czy też inne akcesoria do utrzymania czystości, jak na przykład dozowniki na mydło, druciaki, zmywaki i niezbędne ścierki.
Jak często powinno stosować się środki czyszczące?
W branży gastronomicznej, jak również i w przemyśle spożywczym, kluczowe znaczenie ma dobór odpowiednich detergentów, jak również i regularne ich stosowanie. Często jednak trudno jest znaleźć złoty środek, stąd też wielu właścicieli tego typu obiektów, zastanawia się nad tym, jak często powinno wykonywać się w takich miejscach sprzątanie. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, o jakie miejsca chodzi.
Wszelkie blaty powinny być odpowiednio odtłuszczone, nie zapominaj też o czyszczeniu mebli i stałym dbaniu o prezencję stolików. Tutaj należy zastosować środek do czyszczenia powierzchni użytkowych, plus dodatkowo można skorzystać z preparatów dezynfekujących, które działają bakteriobójczo, antygrzybicznie, a także wirusobójczo. Higiena sanitariatów również jest niezwykle istotna - powinny być czyszczone raz dziennie, podobnie, jak miejsce przy którym się gotuje i przyrządza posiłki. Zatrudniając więc personel sprzątający, ten powinien wykonywać swoją pracę w takich lokalach każdego dnia. Brud i niewłaściwa higiena odstraszają, dlatego też chcąc cieszyć się dobrą opinią - dobre jedzenie i stosowna czystość to elementy nadrzędne.
Czym się różnią profesjonalne środki czystości od tych tradycyjnych?
Wielu ludzi zadaje sobie pytanie, czy istnieje różnica między profesjonalnymi środkami, które sprawdzają się w branży gastronomicznej, a chemią tradycyjną, którą używamy w swoich domach. Tak naprawdę chemia dla gastronomii jest bardziej skoncentrowana, a więc i tym samym silniejsza w swoim działaniu. Wypada zazwyczaj nieco droższe, ale wiąże się to z jej mocniejszym działaniem. Jak bowiem wiadomo powstające w lokalach takich zabrudzenia, mogą mieć różnorodne pochodzenie, a to sprawia, że często niezbędne jest zastosowanie chemii z nieco wyższej półki, aby ta mogła zadziałać.
Czy w jakikolwiek sposób można zaoszczędzić na środkach do utrzymania czystości? Tak, jeśli będziemy kupować produkty mające duże i ekonomiczne opakowania. Takie środki dostępne są w dużych, wielo - litrowych pojemnikach, przez co starczają na dłużej, a do tego są one dostępne w dużo niższych cenach. Co więcej, z racji tego, że są one bardziej skoncentrowane, można je rozcieńczać, stąd pewność, że wystarczą one na dłużej. Warto także zwrócić uwagę przy poszukiwaniu oszczędności, na środki chemiczne uniwersalne, które sprawdzają się i przy myciu ręcznym i przy myciu automatycznym. Mając pewność, że nasze środki do ochrony takimi są, można wykorzystywać je na dwa sposoby. I oczywiście przy wszelkich pracach, gdzie niezbędną rolę odgrywa ręcznik przemysłowy, warto wybierać taki, który będzie duży i wydajny. W przypadku zaś, gdy pod uwagę bierzemy worki na śmieci, tutaj w zależności od ich przeznaczenia, należy dopasować odpowiednie pojemności do konkretnych rodzajów śmieci.
Dbałość o higienę w dobie koronawirusa
Dziś w dobie koronawirusa, dbanie o czystość i stosowną dezynfekcję w lokalach gastronomicznych odgrywa priorytetowe znaczenie. Tak istotną więc rolę spełniają także płyny do dezynfekcji, które mają za zadanie działać bakterio i wirusobójczo, jednocześnie pozbywając dane miejsca wszelkich bakterii, wirusów i drożdży.