Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

Jak zapakować sushi na wynos?

Jak zapakować sushi na wynos?

Dania na wynos stały się w ostatnich latach prawdziwym hitem, nietracącym na swojej popularności. Codziennością są dziś nie tylko restaurację typu fast food oferujące jedzenie z dowozem, ale i wykwintniejsze alternatywy jak lokale gastronomiczne serwujące sushi. Estetyczny wygląd potraw, doskonała prezencja i higieniczne warunki transportu — sprawdź, po jakie opakowania do sushi na wynos sięgnąć, aby Twoje dania cieszyły nie tylko podniebienie, ale również oczy!

Jakie pudełko na sushi wybrać, aby zachować estetykę dania?

Już pierwsze w Polsce lokale serwujące sushi powstałe ponad dekadę temu stały się niemal natychmiast prawdziwym hitem. Nikogo zatem nie dziwi, że dziś ich rosnąca powszechność i dostępność także w mniejszych miastach cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a każdego dnia przewijają się przez nie setki klientów.

Dynamicznie zmieniające się potrzeby konsumentów, wywarły jednak na większości lokali gastronomicznych konieczność poszerzenia swojej oferty także o gotowe dania serwowane na wynos lub z możliwością dowozu, bezpośrednio pod drzwi. Koniecznością stało się zatem także zainwestowanie w wysokiej jakości pudełka na sushi dbające o doskonały wygląd prezencję i bezpieczeństwo podczas podróży.

Restauracje sushi kojarzone są z elegancją i klasą, których oczekiwać będą nie tylko klienci odwiedzający lokal, ale również Ci, decydujący się na dokonanie zamówienia z opcją transportu do domu. Ważne zatem, aby zwrócić uwagę nie tylko na materiały, ale też design wyróżniający opakowania cateringowe, na jakie się zdecydujemy.

Pudełka na sushi najczęściej wykonywane są z dwóch popularnych materiałów, plastiku lub papieru. Obie opcje mają swoje plusy i minusy, jakie warto znać, przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Opakowania do sushi plastikowe

Są opcją zdecydowanie bardziej odporną na trudne warunki transportowe niż inne alternatywy. Wysokiej jakości pojemniki obiadowe z tworzyw sztucznych są szczelne i dość twarde, dzięki czemu jedzenie wewnątrz jest po prostu lepiej chronione. Pudełka na sushi tego typu są najczęściej czarne z przezroczystym wieczkiem, które pozwala podejrzeć zawartość, bez konieczności otwierania pojemnika.

Choć sushi serwowane w eleganckich, plastikowych opakowaniach pięknie wyglądają, nie są niestety opcją zbyt ekologiczną. Podążając za trendami, warto pokusić się zatem o nieco droższe opakowania z biopolimeru PLA, który wytwarzany jest na bazie skrobi kukurydzianej. Szczelne opakowania tego typu świetnie radzą sobie także z nieprzyjemnym zapachem ryby, mogącym ulatniać się w lodówce.

Opakowania na sushi papierowe

Ekologiczne opakowania na sushi z kolei najczęściej wykonane są z wysokiej jakości tektury, pokrytej polietylenem, zapobiegającym przeciekaniu i przedwczesnemu zniszczeniu pudełka. Dobrej jakości opakowania tekturowe, choć nieco mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne, powinny całkiem nieźle poradzić sobie w transporcie, a transparentne okienko umożliwia estetyczną prezencję dania.

Papierowe opakowania do sushi są eleganckie, ekologiczne i doskonale prezentują się z innymi biodegradowalnymi elementami zestawu na wynos jak m.in. sztućce ekologiczne, w tym przypadku pałeczki, czy też wykonane z twardej i odpornej na tłuszcz oraz wilgoć tektury miseczki papierowe, jeśli restauracja oferuje także inne potrawy jak np. ramen.

W co zapakować sosy do sushi na wynos?

O ile z pakowaniem gotowych rollsów sushi nie ma większego problemu, ponieważ w równym stopniu sprawdzą się zarówno tekturowe, jak i plastikowe pojemniki, o tyle w przypadku sosów sprawa nieco bardziej się komplikuje. Każdy zestaw zawiera dodatki do sushi tj.:

  • wasabi,
  • imbir,
  • sos sojowy.

Imbir i wasabi zapakować można w niemal każde niewielkie pudełeczko, natomiast tłusty sos sojowy, może już sprawia więcej kłopotu. Ze względu na swoją konsystencję i właściwości, doskonale sprawdzą się szczelne plastikowe sosjerki, najlepiej przezroczyste, lub z przezroczystym wieczkiem, które ułatwi identyfikację zawartości.

Czym jeść sushi na wynos?

Sushi w przezroczystych pudełkach do jedzenia na wynos

Wiesz już, że sama folia aluminiowa spożywcza to za mało, aby zapakować swój zestaw sushi, czy wiesz jednak w jakie jeszcze elementy musisz zainwestować, aby Twoje dania na wynos były gotowe do spożycia zaraz po dotarciu do domu klientów? Sushi to danie, które je się za pomocą specjalnych pałeczek, a ponieważ nie każdy zamawiający będzie miał je w swoim domu, to do Twoich obowiązków należy dostarczenie ich wraz z zamówieniem.

Wybór właściwego opakowania na sushi dla swojej restauracji to bardzo ważna decyzja, która wpłynie na estetykę, a także bezpieczeństwo dań podczas transportu. Pamiętaj, że wysoka jakość zamówień na wynos wpłynie pozytywnie na opinię klientów i sprawi, że będą oni wracać regularnie i polecać Twój lokal swoim znajomym.