Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

Jak utrzymać czystość w lokalach i restauracjach?

Jak utrzymać czystość w lokalach i restauracjach?

Poziom czystości w lokalu gastronomicznym odgrywa niezwykle ważną rolę, jeśli w grę wchodzi sukces danej restauracji, kawiarni czy innego punktu oferującego jedzenie. Oprócz więc troski o najwyższą jakość serwowanych dań, kluczowe w tym wszystkim znaczenie ma właśnie i aspekt utrzymania konkretnej przestrzeni w nienagannej czystości. I tak niezbędne są tutaj zarówno odpowiednie akcesoria do czyszczenia, jak również i środki, które są w stanie w tym pomóc. Co więc powinno znaleźć się w wyposażeniu każdego lokalu gastronomicznego? Jakie środki czystości i akcesoria są tam niezbędne, by móc zachować wysoki poziom czystości i odpowiednią higienę?

Dlaczego utrzymanie czystości w lokalu ma tak duże znaczenie?

Nawet, jeśli w danym lokalu pracuje najlepszy kucharz, a dania wychodzące spod jego ręki są po prostu fenomenalne, to brud w lokalu może znacząco zniechęcić klientów do skorzystania z takiego miejsca. Zarówno zadbany personel, jak również i czystość w lokalu budzą zaufanie wśród gości konkretnego miejsca. I kluczowe znaczenie ma tak naprawdę każdy, najmniejszy nawet detal i szczegół, począwszy od czystych podłóg, przez zadbane toalety, czyste stoły i krzesła, bo świeży zapach, który zachęca i zaprasza do środka. Na sukces danego lokalu wpływ ma wiele czynników, w tym właśnie i troska o odpowiednie utrzymanie czystości. Jeśli dana restauracja nie wygląda na zadbaną i czystą, klienci po prostu rezygnują z jej usług. Będąc więc właścicielem lokalu gastronomicznego, zawsze ten aspekt nienagannej czystości należy jak najbardziej mieć na uwadze.

Wyposażenie lokali w niezbędne środki czystości

Aby móc zapewnić lokalowi odpowiednią czystość każdego dnia, niezwykle ważną rolę odgrywają środki do utrzymania czystości, jak również i niezbędne podczas wykonywania czynności sprzątających akcesoria i dodatki. Oprócz mioteł i mopów, na pewno niezbędnym elementem dla każdego lokalu są  ręczniki papierowe. To właśnie one stanowią uniwersalne rozwiązanie do utrzymania czystości praktycznie w każdym miejscu. Ich faktura oraz trwałość sprawiają, że są to doskonałe rozwiązania do czyszczenia różnego rodzaju miejsc. Z ich pomocą można zarówno poradzić sobie z kurzem na sali, z wytarciem mokrych naczyń w kuchni, wypolerowaniem szyb i luster w lokalu, a także doprowadzeniem toalet do perfekcyjnego stanu. Takie uniwersalne produkty dostępne są w dwóch wersjach do wyboru: 
ręcznik przemysłowy biały i ręcznik przemysłowy zielony. Pierwszy jest nieco droższy, ale zdecydowanie lepszy pod względem jakości, drugi tańczy, ale mimo nieco słabszych parametrów wykonania, także spełnia swoje zadania doskonale. 

Co powinno znaleźć się w lokalu gastronomicznym?

  • Ręczniki papierowe

Kluczowe znaczenie mają wspomniane wyżej ręczniki papierowe. Te uniwersalne rozwiązania sprawdzą się i w kuchni i w łazience i na sali. Są niezastąpionym dodatkiem, jaki musi znaleźć się w absolutnie każdym miejscu świadczącym usługi gastronomiczne. Wybrać można tutaj i standardowe ręczniki kuchenne i specjalne czyściwa przemysłowe. Produkty dostępne są zarówno na rolce, jak również i w formie składanych elementów, do wyboru klientów. Wszystkie dostępne są w stanie spełnić wymagania i oczekiwania klientów w pełni. 

  • Rękawiczki

W dbaniu o czystość, niezwykle ważną rolę odgrywa także i bezpieczeństwo. Każdy pracownik wykonujący prace sprzątające w lokalu, powinien posiadać rękawiczki jednorazowe, które ochronią jego skórę przed ewentualnymi podrażnieniami. Z racji tego, że wiele środków jest szkodliwych i żrących, praca w rękawiczkach odgrywa element nadrzędny i każdy właściciel powinien o ich obecność w lokalu zadbać.

  • Worki na śmieci

W zachowaniu pełnej czystości i higieny w lokalu, niezbędne są także i worki na śmieci, które znajdują się w koszach, w jakich umieszcza się wszelkie odpady odpowiednio posegregowane. W zależności od potrzeb, wybrać można worki o różnej pojemności. 

  • Płyny

Mając już akcesoria niezbędne do sprzątania, bardzo ważną rolę odgrywają tutaj i wszelkie środki czystości, które o taką czystość pozwalają dbać. Można wybrać odpowiednie płyny do mycia toalet, do utrzymania w czystości sprzętu AGD, do podłóg. W lokalach gastronomicznych niezwykle istotne są także płyny do mycia naczyń do zmywarki, a także płyny do dezynfekcji rąk.

Jedno jest pewne - czysty i zadbany lokal to wizytówka każdej restauracji, kawiarni czy baru. Każdy element, który pozwala zachować czystość, odgrywa w takim miejscu bardzo ważną rolę. A oprócz środków i akcesoriów, kluczowe w wyposażeniu są także takie produkty, jak: chusteczki higieniczne  i papier toaletowy. Z tak wyposażonym lokalem, a do tego odpowiednią załogą pracowników, czystość jest gwarantowana. W końcu, jak Cię widzą, tak Cię piszą okazuje się tutaj mieć idealny wydźwięk.