Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

Jak utrzymać czystość w lokalach i restauracjach?

Jak utrzymać czystość w lokalach i restauracjach?

Poziom czystości w lokalu gastronomicznym odgrywa niezwykle ważną rolę, jeśli w grę wchodzi sukces danej restauracji, kawiarni czy innego punktu oferującego jedzenie. Oprócz więc troski o najwyższą jakość serwowanych dań, kluczowe w tym wszystkim znaczenie ma właśnie i aspekt utrzymania konkretnej przestrzeni w nienagannej czystości. I tak niezbędne są tutaj zarówno odpowiednie akcesoria do czyszczenia, jak również i środki, które są w stanie w tym pomóc. Co więc powinno znaleźć się w wyposażeniu każdego lokalu gastronomicznego? Jakie środki czystości i akcesoria są tam niezbędne, by móc zachować wysoki poziom czystości i odpowiednią higienę?

Dlaczego utrzymanie czystości w lokalu ma tak duże znaczenie?

Nawet, jeśli w danym lokalu pracuje najlepszy kucharz, a dania wychodzące spod jego ręki są po prostu fenomenalne, to brud w lokalu może znacząco zniechęcić klientów do skorzystania z takiego miejsca. Zarówno zadbany personel, jak również i czystość w lokalu budzą zaufanie wśród gości konkretnego miejsca. I kluczowe znaczenie ma tak naprawdę każdy, najmniejszy nawet detal i szczegół, począwszy od czystych podłóg, przez zadbane toalety, czyste stoły i krzesła, bo świeży zapach, który zachęca i zaprasza do środka. Na sukces danego lokalu wpływ ma wiele czynników, w tym właśnie i troska o odpowiednie utrzymanie czystości. Jeśli dana restauracja nie wygląda na zadbaną i czystą, klienci po prostu rezygnują z jej usług. Będąc więc właścicielem lokalu gastronomicznego, zawsze ten aspekt nienagannej czystości należy jak najbardziej mieć na uwadze.

Wyposażenie lokali w niezbędne środki czystości

Aby móc zapewnić lokalowi odpowiednią czystość każdego dnia, niezwykle ważną rolę odgrywają środki do utrzymania czystości, jak również i niezbędne podczas wykonywania czynności sprzątających akcesoria i dodatki. Oprócz mioteł i mopów, na pewno niezbędnym elementem dla każdego lokalu są  ręczniki papierowe. To właśnie one stanowią uniwersalne rozwiązanie do utrzymania czystości praktycznie w każdym miejscu. Ich faktura oraz trwałość sprawiają, że są to doskonałe rozwiązania do czyszczenia różnego rodzaju miejsc. Z ich pomocą można zarówno poradzić sobie z kurzem na sali, z wytarciem mokrych naczyń w kuchni, wypolerowaniem szyb i luster w lokalu, a także doprowadzeniem toalet do perfekcyjnego stanu. Takie uniwersalne produkty dostępne są w dwóch wersjach do wyboru: ręcznik przemysłowy biały i ręcznik przemysłowy niebieski 28x28 cm. Pierwszy jest nieco droższy, ale zdecydowanie lepszy pod względem jakości, drugi tańczy, ale mimo nieco słabszych parametrów wykonania, także spełnia swoje zadania doskonale. 

Co powinno znaleźć się w lokalu gastronomicznym?

  • Ręczniki papierowe

Kluczowe znaczenie mają wspomniane wyżej ręczniki papierowe. Te uniwersalne rozwiązania sprawdzą się i w kuchni i w łazience i na sali. Są niezastąpionym dodatkiem, jaki musi znaleźć się w absolutnie każdym miejscu świadczącym usługi gastronomiczne. Wybrać można tutaj i standardowe ręczniki kuchenne i specjalne czyściwa przemysłowe. Produkty dostępne są zarówno na rolce, jak również i w formie składanych elementów, do wyboru klientów. Wszystkie dostępne są w stanie spełnić wymagania i oczekiwania klientów w pełni. 

  • Rękawiczki

W dbaniu o czystość, niezwykle ważną rolę odgrywa także i bezpieczeństwo. Każdy pracownik wykonujący prace sprzątające w lokalu, powinien posiadać rękawiczki jednorazowe, które ochronią jego skórę przed ewentualnymi podrażnieniami. Z racji tego, że wiele środków jest szkodliwych i żrących, praca w rękawiczkach odgrywa element nadrzędny i każdy właściciel powinien o ich obecność w lokalu zadbać.

  • Worki na śmieci

W zachowaniu pełnej czystości i higieny w lokalu, niezbędne są także i worki na śmieci, które znajdują się w koszach, w jakich umieszcza się wszelkie odpady odpowiednio posegregowane. W zależności od potrzeb, wybrać można worki o różnej pojemności. 

  • Płyny

Mając już akcesoria niezbędne do sprzątania, bardzo ważną rolę odgrywają tutaj i wszelkie środki czystości, które o taką czystość pozwalają dbać. Można wybrać odpowiednie płyny do mycia toalet, do utrzymania w czystości sprzętu AGD, do podłóg. W lokalach gastronomicznych niezwykle istotne są także płyny do mycia naczyń do zmywarki, a także płyny do dezynfekcji rąk.

Jedno jest pewne - czysty i zadbany lokal to wizytówka każdej restauracji, kawiarni czy baru. Każdy element, który pozwala zachować czystość, odgrywa w takim miejscu bardzo ważną rolę. A oprócz środków i akcesoriów, kluczowe w wyposażeniu są także takie produkty, jak: chusteczki higieniczne  i papier toaletowy. Z tak wyposażonym lokalem, a do tego odpowiednią załogą pracowników, czystość jest gwarantowana. W końcu, jak Cię widzą, tak Cię piszą okazuje się tutaj mieć idealny wydźwięk.