Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

Jak sprawić, by restauracja była ekologiczna?

Jak sprawić, by restauracja była ekologiczna?

Moda na ekologię niesie za sobą wiele zalet. Jeśli szukasz ekologicznych rozwiązań dla twojej restauracji, czekają cię niemałe zmiany. W co warto się zaopatrzyć chcąc dokonać takiej zmiany i jak sprawić, aby restauracja była ekologiczna?

Dlaczego warto wybrać ekologiczne rozwiązania dla restauracji? 

Dzięki sporemu zainteresowaniu, wybór ekologicznych rozwiązań jest znacznie łatwiejszy niż dekadę temu, kiedy zaczęto głośno mówić o zanieczyszczeniu i degradacji środowiska. Ekologiczność restauracji to w dużej mierze świadomy wybór opakowań oraz pojemników na żywność. Wybierając opakowania z recyklingu bądź te, mające wysokie szanse na ponowne wykorzystanie lub przetworzenie, dokładamy swoją cegiełkę do walki z zanieczyszczeniem środowiska. 

Dbałość o środowisko to coraz częściej znak nowoczesności restauracji, wymieniany przez konsumentów jako jeden z czynników kluczowych przy wyborze lokalu z jedzeniem na wynos. Klientów restauracji możemy też włączyć w nasz projekt – prosząc ich o zwracanie szklanych butelek po piwie, czy zachęcać stałych klientów do ponownego wykorzystywania jeszcze zdatnych do użytku toreb.

Opakowania ekologiczne na wynos 

W każdej restauracji potrzebne są opakowania i pudełka gastronomiczne. Należą do nich zarówno akcesoria wykorzystywane od razu – sztućce, wykałaczki czy słomki; ale i specjalne opakowania gastronomiczne do których możemy zapakować danie na wynos. Które z nich wykorzystać? 
 
Rzecz jasna, nie każde z opakowań nada się do wykorzystania na wynos. Najbardziej ekologicznym materiałem jest szkło, często występujące w restauracji. Nie sprawdzi się ono jednak podczas szybkiego transportu.  
 
Pierwszym opakowaniem ekologicznym w które powinna się zaopatrzyć restauracja, są papierowe torby. W te można zapakować pudełko, ułatwiając klientowi lub dostawcy transport do domu. Papierowe torby są wysoko estetyczne – pozwalają też na łatwą personalizację poprzez dodanie nadruku z logo restauracji lub naklejki. Dodanie nadruku z logo restauracji lub grafiką reklamową jest jedną z usług flagowych hurtowni Decopak. Nadruki można wykonywać nie tylko na papierowych torbach, ale i tekturowych pudełkach czy kubkach. 

Pośród papierowych toreb wyróżniamy torebki fałdowe, krzyżowe oraz torebki z uchem. Dla wszystkich z nich znajdziemy zastosowanie – w mniejsze torebki fałdowe lub krzyżowe można zapakować produkty sypkie, pączka lub hot-doga. W dużą, klasyczną papierową torbę z uchem możemy z kolei zapakować całe zamówienie. Z papieru wykonuje się też jednorazowe słomki papierowe ECO. Słomki papierowe dostępne są w wielu, kolorowych wersjach i pakowane są po kilkaset sztuk. 
 
Równie ekologiczne będą opakowania wykonane z tektury – pojemniki na hamburgery, pojemniki sałatkowe, kebab boxy czy rożki na frytki i inny finger food. Tektura to również świetny materiał do produkcji kubków na wynos, utrzymuje ona bowiem temperaturę oraz chroni rękę przed poparzeniem. Naczynia na finger food wykonuje się też często z drewna. Miseczki, rożki i talerzyki wykonywane są z resztek jakościowego drewna po przemiale. Ich jasny kolor i ciekawa forma robią o wiele większe wrażenie niż ich plastikowe odpowiedniki. 

Czym charakteryzują się opakowania ekologiczne?

Ekologiczne opakowania jednorazowe wykonuje się obecnie z wielu łatwo biodegradowalnych surowców. Należą do nich (wszystkie dostępne w asortymencie sklepu Decopak) opakowania drewniane, tekturowe, papierowe, oraz opakowania ekologiczne wykonane z trzciny cukrowej i liści palmowych. 
 
Czym się charakteryzują? Krótko mówiąc – są korzystniejsze dla środowiska niż masowo wykorzystywany plastik. Coraz wyższa świadomość konsumentów sprawia, że dbałość firmy o środowisko jest jednym z kryteriów podczas codziennych wyborów. Nawet częściowa optymalizacji generowanych przez nas biznes śmieci pozytywnie wpłynie nie tylko na nasz ślad węglowy, ale i na wizerunek restauracji. Do opakowań ekologicznych należą: 

  • wyprodukowane z materiału powtórnie przetworzonego (recykling) lub nadające się do powtórnego przetworzenia (opakowania tekturowe, opakowania papierowe
  • wyprodukowane ze źródeł odnawialnych (opakowania z trzciny cukrowej, talerze i naczynia z liści palmowych)
  • wielokrotnego użytku – m.in. łatwo przetwarzalne szkło czy papier 

Duże znaczenie poza powtórnym przetworzeniem ma też biodegradowalność opakowań. Do tych „stuprocentowo” ekologicznych należą właśnie opakowania wykonywane z trzciny cukrowej i liści palmowych, czyli źródeł w pełni odnawialnych.
 
Oczywiście, nie wszystkie opakowania biodegradowalne rozłożą się w standardowym kompostowniku. Niektóre z nich wymagają przetworzenia w przemysłowej kompostowni – wiele firm zajmuje się jednak selektywną zbiórką tych odpadów.

Jak wybrać ekologiczne opakowania dla restauracji?

Aby mieć pewność, że opakowania zakupione dla restauracji są ekologiczne, warto rozpoznać się pośród ofert na rynku. Opakowania dla branży gastronomicznej najlepiej zakupić w hurtowni specjalizującej się w produkcji dla restauracji i cukierni. Produkty będą posiadać nie tylko atesty zrównoważonego rozwoju, ale i bezpieczeństwa w kontakcie z żywnością. 
 
Unikać należy opakowań wykonanych z plastiku, powlekanego plastikiem kartonu (warstwy nie są możliwe do oddzielenia podczas procesu recyklingu) czy styropianu. Opakowania styropianowe rozkładać się będą nawet pięćset lat, a zawarty w nich polistyren może być szkodliwy dla zdrowia. 

Opakowania dla twojego biznesu

Jeśli prowadzisz cukiernię, zaopatrz się koniecznie w ekologiczne pudełka na tort. Przeznaczone są do użytku jednorazowego na czas transportu tortu, zabezpieczają więc ciasto gwarantując jego estetyczny wygląd. Ekologiczne pudełka na tort, jak i mniejsze pudełka na makaroniki, wykonywane są z tektury. Małe porcje lodów lub desery w formie musu pięknie wyglądają podane w papierowych miseczkach z pastelowymi dekoracjami – a każdy właściciel biznesu wie, jak duże znaczenie ma estetyka podania. 

W kawiarni z kolei przydadzą się ekologiczne kubki, talerzyki i sztućce. Wybór kubków na gorące i zimne napoje jest wyjątkowo szeroki. Do wyboru mamy kubki papierowe – biodegradowalne oraz wykonywane z bioplastiku. Tutaj należy zwrócić uwagę na materiał, którym powleczone jest wnętrze kubka. Niektóre papierowe kubki pokryte są w środku powłoką PE. Ta nieco dłużej trzyma temperaturę, ale zupełnie uniemożliwia recykling surowca. Z wysokimi temperaturami (do 90 stopni) poradzi sobie również biodegradowalna powłoka, stosowana w ekologicznych kubkach na wynos z tektury. 

Tutaj do opakowań zaliczamy również ochraniacze na kubki i pomocne tace pozwalające poręcznie przenieść kilka kubków z napojem naraz.