Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

Jak profesjonalnie pakować pieczywo?

Jak profesjonalnie pakować pieczywo?

Najczęściej popełniane błędy związane z pakowaniem i przechowywaniem pieczywa to pozostawienie go w szczelnie zawiązanych woreczkach foliowych lub bez jakiegokolwiek opakowania. Niestety pieczywo przechowywane w takich warunkach czerstwieje, a na jego powierzchni zaczyna pojawiać się pleśń. W jaki sposób właściwie pakować chleb i bułki, aby móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i chrupiącą skórką znacznie dłużej? Wyjaśniamy!

Pakowanie pieczywa — w papier czy w folię?

Jesteś właścicielem piekarni i zastanawiasz się, czy sposób pakowania pieczywa, jaki stosujesz, jest wystarczająco dobry? Zapakowanie pieczywa oraz jego odpowiednie przechowywanie, wbrew pozorom nie stanowi dużego wyzwania. Do wyboru mamy nawet kilka sposobów, uwzględniających różne materiały, z jakich wykonane są opakowania na pieczywo. Bez względu na to, czy sięgniemy po woreczki foliowe HDPE, czy papierowe torebki na chleb, obie metody posiadają zarówno plusy, jak i minusy, które warto znać.

Pakowanie pieczywa w reklamówki foliowe to wbrew pozorom jeden z najskuteczniejszych sposobów na przedłużenie jego świeżości. Każde opakowanie foliowe charakteryzuje się bardzo niską przepuszczalnością wilgoci, a więc zapobiega jej odparowaniu z chleba, który dzięki temu nie robi się czerstwy.

Co więcej, reklamówki foliowe zapobiegają przedostawaniu się do środka innych zapachów, dzięki czemu chleb i bułki mogą leżeć obok innych produktów bez uszczerbku na ich doskonałym smaku. Minusem foliowych opakowań, jest również ich największy plus, czyli wspomniana wcześniej niska przepuszczalność wilgoci. Pieczywo trzymane w folii zbyt długo zaczyna kwaśnieć i pleśnieć. Nie zaleca się również przechowywania w ten sposób wypieków zawierających m.in. dżem, ser, lukier czy czekoladę.

Opakowanie na chleb wykonane z papieru to z kolei opcja bardziej ekologiczna. Dostępne w każdej piekarni torby papierowe charakteryzują się wysoką przepuszczalnością wilgoci, a więc pozwalają wypiekom oddychać. Jest to cecha bardzo istotna, zwłaszcza jeśli pakujemy świeże, jeszcze ciepłe pieczywo. Chleb wkładany w torby fałdowe jest skutecznie chroniony przed namnażaniem się szkodliwych, wywołujących pleśń bakterii.

Papierowe opakowanie na chleb stanowi doskonałą alternatywę dla folii, jednak tylko pod warunkiem, że planujemy spożyć go w przeciągu doby od zakupu. Wysoka przepuszczalność wilgoci w tym wypadku powoduje szybkie parowanie wody z pieczywa skutkujące przedwczesnym wysychaniem i twardnieniem.

W co pakować pieczywo?

Właściwie nie ma jednego, najlepszego sposobu na przechowywanie pieczywa. Rodzaj opakowania powinien być odpowiedni do danego pieczywa, które zamierzamy pakować.  Inaczej więc będziemy postępować z bułkami, a inaczej z chlebem pszennym czy razowym. Z kolei jeszcze inne opakowanie jest wymagane na słodkie wypieki. Warto również uwzględnić takie czynniki jak wilgotność powietrza w pomieszczeniu, wysokość temperatury, a także miejsce przechowywania tzn. czy będzie to szafka kuchenna, chlebak, czy blat kuchenny.

Opakowanie na chleb warto również dostosować do rodzaju produktów, które będą przechowywane obok niego. Zamknięcie pieczywa w woreczki LPDE skutecznie ochroni go przed przedostaniem się do środka innych zapachów, czy tłuszczu. Jeśli planujemy przechowywać pieczywo w specjalnie wyznaczonym do tego miejscu, warto postawić na torby papierowe, które ochronią chleb i bułki przed pleśnią.

Ciemny chleb zapakowany w koszyku i owinięty papierem pakowym

Przechowywanie pieczywa i zero waste w kuchni

Mimo iż pakowanie pieczywa w folię skutecznie przedłuży jego świeżość nawet o kilka dni, stanowi rozwiązanie mało ekologicznymi. Coraz popularniejsze staje się zatem poszukiwanie przyjaznych dla środowiska alternatyw, dzięki którym nasze pieczywo pozostanie świeże na dłużej, bez niepotrzebnego zaśmiecania planety.

Jednym z najpopularniejszych, ekologicznych sposobów jest przechowywanie pieczywa w drewnianych chlebakach. Drewno jest materiałem przepuszczającym powietrze, dzięki czemu chleb wewnątrz nie pleśnieje. Aby z kolei zapobiec zbyt szybkiemu odparowaniu wilgoci, warto do chlebaka włożyć połówkę jabłka, którą wymieniamy co 2/3.

Innym cieszącym się w ostatnich latach coraz większą popularnością sposobem jest przechowywanie chleba w lnianych, wielorazowych woreczkach. Warto jednak pamiętać, że pieczywo pozostawione w lnianym woreczku najlepiej spożyć maksymalnie do 2/3 od zakupu.

Jedną z najnowszych alternatyw dla foliowych reklamówek są tzw. bee’s wrap, w Polsce znane bardziej pod nazwą woskowijki. Takie ekologiczne opakowania jednorazowe powstają poprzez pokrycie bawełnianej tkaniny warstwą pszczelego wosku z naturalnymi olejami. Woskowijki stanowią doskonałą mieszankę właściwości foliowych oraz papierowych opakowań, skutecznie przedłużając świeżość i smak pieczywa nawet na kilka dni.

Jak uratować czerstwy chleb?

Największą popularnością cieszą się dwa niezwykle proste sposoby, dzięki którym nawet czerstwy chleb odzyska nieco swojej świeżości i walorów smakowych. Pierwszy polega na dosłownie kilkuminutowym podgrzaniu go w mikrofalówce. Niezwykle istotna jest długość podgrzewania, wystarczy dosłownie kilkanaście sekund na średniej mocy.

Drugim popularnym sposobem, który zapewne przypadnie do gustu osobom, które w swojej kuchni mikrofalówki nie posiadają, jest zamknięcie pieczywa w szczelnym opakowaniu ze szklanką wody. Chleb lub bułki wchłoną potrzebną im wilgoć i na pewien czas znów odzyskają swoje walory smakowe.

W momencie, gdy chleb już sczerstwiał, można z niego także przygotować zapiekanki opiekane w jajku, czy zmielić go na bułkę tartą lub chrupki dodatek do granoli. Odrobina kreatywności w kuchni nikomu jeszcze nie zaszkodziła! 

Tradycyjnie, nowocześnie czy ekologicznie? Wybierz swój sposób na przechowywanie pieczywa i ciesz się jego wyjątkowymi walorami smakowymi każdego dnia!